360° esittely

Osoite: Iso kirkkokatu 18

Kirkko on seurakunnan keskus.

Se on yhteisen ja yksityisen hiljentymisen paikka. Tammissaaren kirkko on ihmisten kohtaamispaikka mutta myös paikka, jossa koetaan syviä elämänkokemuksia. Jumalanpalvelukset, toimitukset, erilaiset kokoontumiset ja monet musiikkitilaisuudet luovat edellytykset hiljentymiselle, lohdutukselle ja ilolla elämän tasaisissa vaiheissa ja monissa tärkeissä taitekohdissa.

Lyhyt historiikki

1546 Kustaa Vaasa lahjoittaa Tammisaarelle kaupunginoikeudet.

1589 Kreivi Axel Leijonhufvud panee alulle pienen puukirkon rakentamisen.

1600 Hänen nuorempi veljensä Moritz Leijonhufvud vie kirkon rakentamisen päätökseen. 1600-luvun alussa viriää ajatus kivikirkon rakentamisesta.

1651 Gustav Adolf Leijonhufvud tekee aloitteen kirkon rakentamiseksi. Kirkon ulkoseinässä on vielä jäljellä häntä ja hänen vaimoaan Christina Catharina De la Gardieta esitävä hiekkakivinen taulu.

1656 Kreivi Gustaf Adolf Leijonhufvud kuolee.

1680 Hänen poikansa Mauritz Leijonhufvud vie kirkon rakentamisen päätökseen isänsä testamentin mukaisesti. Uusi kirkko rakennetaan graniitista, se on 36 m pitkä, 17 m leveä, seinät ovat 2m:n paksuiset ja torni on noin 31 m korkea.

1690 Vanha puukirkko puretaan

1821 14.6. klo 04 syttyy tulipalo, jota sytyttää kirkon paanukaton palamaan. Vain alttarikokonaisuus ja muutamia esineitä saadaan pelastetuiksi. Tämän seurauksena paikalle nousee uusi rakennus Charles Bassisin piirustusten mukaisesti uusklassiseen tyyliin. Anders Fredrik Granstedt saattaa suunnittelun ja rakennustyöt päätökseen. Kattoa lasketaan 10 m alemmaksi, pylväät poistetaan, muuriseiniin puhkaistaan suuret ikkunat

1842 Uusi kirkko on valmis, barokki on vaihtunut uusklassisismiin.

1957-59 Kirkko entisöidään ja Karin Mazeitti-Slotten lasimaalaukset siirretään pohjoiselle seinälle (maalaukset ovat vuodelta 1924).

1987-90 Kirkkoa korjataan uudestaan. Toinen lasimaalauksista siirretään etelänpuoleiseen kuori-ikkunaan, alttariseinä muurataan umpeen ja marmoroidaan. Tammisaaren kirkon torni on nyt 41,5 metriä merenpinnan yläpuolella ja 35,8 metriä maanpinnan yläpuolella

Irtaimistoa

Kirkossa on monta arvokasta esinettä, muun muassa ehtoollismalja vuodelta 1631. Useat näistä esineistä ovat edelleen käytössä seurakunnan jumalanpalveluksissa.

Eräs arvokkaimmista kirkon aarteista on kirkkoherra Sigfrid Aronus Forsiukselle kuulunut raamattu 1600-luvulta. Tämä tulipalossa hieman vahingoittunut raamattu sisältää Forsiuksen omia muistiinpanoja. Raamattu on tallennettuna Tammisaaren museossa.

Tammisaaren kirkkoa esittelevässä uudessa esitteessä/historiikissä löytyy tarkempaa tietoa kirkon eri esineistä.

Esitteen voi ostaa kirkossa ja kirkkoherranvirastossa.

Urut

Urut saatiin  kirkkoon 1843 ritari Berndt Erik Inbergin lahjoituksena. Urut ovat urkurakentaja Anders Thulén työtä. Monien korjaus- ja muutostöiden jälkeen urut entisöitiin alkuperäiseen muotoonsa ja vihittiin uudelleen käyttöönsä vuona 1992.

Seurakuntamestari Tove Holmström, puh 040-7615072

Kirkkoherranvirasto, puh 019-2411060

Avoinna kesäisin:

2016: Tiekirkko on avoinna 30.5.-14.8. päivittäin klo 11-17 (ei juhannusp.), myös jumalanpalveluksen, konsertin ja toimituksen aikana.

Avoinna talvisin:

Jumalapalveluksen, konsertin ja toimituksen aikana

Muina aikoina sopimuksen mukaan